ΤΑ DRONES ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και τα πυροσβεστικά τμήματα στην Ελληνική επικράτεια όπως και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο τα οφέλη τους κατά τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης.
Τα drones παρέχουν γρήγορη ανάπτυξη, μεγάλη εμβέλεια και προσαρμοστικότητα στα πυροσβεστικά τμήματα με αποτέλεσμα την ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης και τη βελτιωμένη ανταπόκριση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εκσυγχρονίζεται διαρκώς, ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών και του Κράτους. Η Πυροσβεστική Ακαδημία, ήδη από το 2020 συνέστησε την πρώτη Πιστοποιημένη Σχολή Εκπαιδευτών Χειριστών Σ.μη.Ε.Α εκπαιδεύοντας δέκα εκπαιδευτές με αδειοδότηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σύμφωνα με τον Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κανονισμό Λειτουργίας της E.A.S.A (European Aviation Safety Agency). Κατά τη διάρκεια των ετών 2020 και 2021 εκπαιδεύτηκαν 40 νέοι χειριστές για να επανδρώσουν τις Ομάδες Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει σήμερα περισσότερα από 18 ολοκληρωμένα συστήματα drones τύπου DJI Matrice 300 RTK εξοπλισμένα πλήρως ώστε να μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να εντοπίσουν τον κίνδυνο ή την πυρκαγιά. Επίσης διαθέτει και άλλα μη Επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου τόσο τετρακόπτερου όσο και σταθερής πτέρυγας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Τα συστήματα είναι διαμοιρασμένα σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα και σε σύντομο χρόνο τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν.
Ο εξοπλισμός αποτελείται από τα πλέον εξελιγμένα μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην κατηγορία τους, με δυνατότητα να επιχειρούν σε ένα εύρος των 5 έως 8 χλμ, καθώς διαθέτουν κάμερες υψηλής ανάλυσης Full HD, θερμικές κάμερες με ψηφιακά και οπτικά ζουμ καθώς και laser αποστασιόμετρα έτσι ώστε να υπολογίζουν με ακρίβεια κρίσιμες αποστάσεις και να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης με την ενσωμάτωση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης αυτόνομων πτήσεων επιτήρησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πλαίσιο της επιτήρησης ευαίσθητων περιοχών όπου εντοπίζεται αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Τέλος διαθέτουν συστήματα πλοήγησης που καθιστούν την πτήση ασφαλή πάντα στο πλαίσιο των αεροπορικών κανονισμών και της Αρχής διαφύλαξης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων GDPR.
Η σπουδαιότητα, οι δυνατότητες καθώς και η αναγκαιότητα αυτών των τεχνολογικών μέσων φάνηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού που πέρασε. Σε αυτή την περίοδο υψηλού κινδύνου τα drones λειτούργησαν με πλήρη συντονισμό συνδράμοντας ουσιαστικά στο Πυροσβεστικό έργο.
Υπό αντίξοες συνθήκες, και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, οι χειριστές του Πυροσβεστικού σώματος έλαβαν μέρος σχεδόν σε όλες τις καταστροφικές φωτιές που εκδηλώνονταν και κατάφεραν να γίνουν τα «μάτια» των επίγειων πεζοπόρων Πυροσβεστικών τμημάτων από ψηλά κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, δείχνοντας τον δρόμο για την πυρκαγιά, ενημερώνοντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν, την έκταση και φύση του συμβάντος, για τους δρόμους προσβολής της πυρκαγιάς και τους δρόμους άμεσης διαφυγής αν χρειαζόταν.
Επιπροσθέτως οι πτήσεις πάνω από δυσπρόσιτα για τις επίγειες δυνάμεις σημεία, για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κίνδυνος αναζωπύρωσης, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν πεζοπόρα τμήματα, αφού οι επικεφαλής είχαν την εικόνα του σημείου ενδιαφέροντος μπροστά στα μάτια τους, αποτέλεσαν ένα μεγάλο όπλο, που για πρώτη φορά είχε στα χέρια του το πυροσβεστικό σώμα.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένα μεγάλο βήμα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει συντελεστεί καθώς εξοικονομείται κρίσιμος επιχειρησιακός χρόνος και παρέχονται περισσότερες πληροφορίες για την πορεία και εξέλιξη της πυρκαγιάς, χαρτογραφώντας το έδαφος, αλλά και μεταδίδοντας ζωντανή εικόνα στα Συντονιστικά Κέντρα για λήψη άμεσων αποφάσεων και παροχή περισσότερης ασφάλειας για τους μαχόμενους Πυροσβέστες.
Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία του Ανθρώπου βρίσκει εφαρμογή σε ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία που έχουν ταλαιπωρήσει διαχρονικά τη χώρα μας, τις δασικές πυρκαγιές και εγκαινιάζει μια νέα ελπιδοφόρα εποχή με κατεύθυνση προς την πλήρη αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.